Project Description
בנייה ירוקה במאה ה-21
הכותב: דנית שנהב
תאריך פרסום: 24.06.2016
פורסם: דה-מרקר נדל״ן
תכנון של דיור מוגן כחלק בלתי נפרד מהמרקם הסביבתי הופך בהדרגה את בתי הדיור המוגן מאלמנט סגור לחלק אורגני, אינטגרלי וחיובי מחיי השכונה ותושביה
בעבר היתה נהוגה בתכנון האורבני הפרדה גיאוגרפית בין שימושים שונים – בין אזורי מגורים למסחר ותעסוקה, אזורי תעשייה, חינוך, תרבות ופנאי. הפרדה זו היתה בחלקה מוצדקת, למניעת מטרדים של רעש, זיהום אוויר והפרעה לרצף האורבני.
עם השנים חלו שינויים במאפיינים של רוב הפעילויות, ובשנים האחרונות ניכרת מגמה של עירוב שימושים של כמה פונקציות עירוניות, באופן המאפשר לתושבי העיר ליהנות ממגוון פעילויות חיים במתחם אחד, ללא צורך בניידות מאזור אחד למשנהו. במשרד כנען שנהב אדריכלים, שבו אני שותפה, מתכננים כיום פרויקטים המשלבים מגורים, מסחר, מלונאות, דיור מוגן, משרדים מוסדות חינוך ועוד. מגמה זו מקטינה את רמת היוממות בצורה משמעותית, בכך שיש לה השפעה חיובית על היקף התנועה בכבישים, בעיקר בשעות העומס, וכן על שעות היציאה והחזרה מהעבודה, הסעת ילדים למוסדות חינוך וכדומה.
מגדלי ויצמן בתל אביב. שילוב של דיור מוגן, מסחר ומלונאות
מגדלי ויצמן בתל אביב. שילוב של דיור מוגן, מסחר ומלונאותיובל טבול
במקביל, הדיור המוגן תופס והולך חלק נכבד במרקם החיים ובשוק הנדל"ן בישראל ובעולם, ואנו רואים זאת במגמה של כניסת חברות הנדל"ן הגדולות לתחום. הדיור המוגן משתלב היטב בעירוב שימושים, ויתרה מכך, שילוב הדיור המוגן במרקם העירוני וברמה השכונתית מביא תועלות ויתרונות רבים הן לדיירי הפרויקט והן לתושבי השכונה ולעיר כולה, במגוון תחומים.
ההכרה בחשיבות עירוב השימושים משפיעה על התייחסות מערכות התכנון העירוניות אל פרויקטים של דיור מוגן ועל האופן שבו היזם והאדריכל מתכננים את הפרויקט, תוך התחשבות בשילוב הפרויקט כחלק אינטגרלי ואורגני בקהילה המקומית. מחלקות התכנון העירוניות יודעות שהדיור המוגן מוסיף מקומות עבודה ומשמש מקור תעסוקה לבעלי מקצועות מתחומי תוכן שונים – רפואה וסיעוד, משק ואחזקה, מזון, מינהלה, תרבות, עבודה סוציאלית, מקצועות פרה־רפואיים ועוד. בפרויקט דיור מוגן המכיל כ–300 יחידות דיור ומחלקות אשפוז, מספר העובדים הממוצע הוא כ–150. גם במישור המשפחתי, שילוב דיור מוגן בפרויקטים מעורבים מעשיר את חיי היומיום של התושבים וחוסך להם זמן וכסף.
נוסף על כך, הנתק שאיפיין בעבר את הדיור המוגן מסביבתו החברתית מפנה את מקומו בהדרגה, וחלק מבתי הדיור המוגן פותחים כיום את שעריהם לכל תושבי הסביבה, המוזמנים להשתתף בפעילויות ואירועים. התכנון מעודד דיירים מהדיור המוגן לעסוק בפעילות התנדבותית בסביבה הקרובה ולצאת לקניות ופעילויות בקרב הקהילה ומחוץ לדיור המוגן.

מגדלי ויצמן בתל אביב. שילוב של דיור מוגן, מסחר ומלונאות
תכנון של דיור מוגן כחלק בלתי נפרד מהמרקם הסביבתי הופך בהדרגה את בתי הדיור המוגן מאלמנט סגור לחלק אורגני, אינטגרלי וחיובי מחיי השכונה ותושביה, אף ששילוב זה נמצא בראשיתו. לדעתי, הנגשת הפעילויות והשטחים הציבוריים במתחם הדיור המוגן לכלל הקהילה מוסיפה לרווחת כל הצדדים.
חזון זה אינו בגדר תיאוריה או תחזית לעתיד הרחוק, והדברים כבר פועלים היטב הלכה למעשה בכמה מדינות. כך למשל, כפר הגמלאים הוכנוויק, הסמוך לאמסטרדם בהולנד, פותח את שעריו לפעילות של כנסים עסקיים ופעילויות נוספות. התוצאה היא שבמשך היום והערב, ניתן לראות צעירים וצעירות ממלאים את אולמות הכנסים והשטחים הציבוריים, אוכלים במסעדות של המקום ומגוונים את תמהיל הנוף האנושי שניתן לדמיין בדיור מוגן.
גם בישראל, אנו שואפים לתכנן בתי דיור מוגן שברמה היומיומית ימשכו אוכלוסייה מכל הגילאים ויהפכו את השילוב הבין־דורי מסיסמה למציאות.
הכותבת היא אדריכלית ממשרד כנען שנהב אדריכלים ומומחית בתכנון לגיל השלישי.